Köszöntöm a Kedves Látogatót a Barakonyi Patakvölgy Egyesület honlapján!
A TÁJ és az EMBER egymásra találása a vezérfonala mindannak, amit ez az internetes felület kínál. Javaslom, hogy az oldal megtekintése után jöjjön el és nézze meg a valóságban is, mit kínál a Barakonyi patak völgye!

Jenei Edit
az egyesület elnöke

 

Egyesületünk 2010-ben alakult szociális és társadalmi problémákra érzékeny, a természet és a környezetvédelem iránt elkötelezett emberekből. Szervezetünk székhelyéül és tevékenységünk legfőbb színteréül egy kis település, Tornabarakony szolgál az Országos Kéktúra vonalán, a Tornai – dombságban. Alapszabályunkban megfogalmazottaknak megfelelően folytatjuk a 2010-ben elkezdett-megalapozott tevékenységeinket: a hagyományőrzés és a természet közeliség, egészséges életmód jegyében szervezett táborainkkal a megalakulás óta minden évben jelentkezünk. (gyógynövényes, képzőművészeti, kosárfonó, néptánc és fafaragó tábor is szerepelt már a palettánkon.) 2014 óta ikonfestő tábort is szervezünk a falu görögkatolikus jellegéből is adódóan. A családi kosárfonó táborunk mellett, – ahol a lovak világához is közel lehet kerülni -, nemezelő és rekeszzománc ékszerkészítő tevékenységek is helyet kapnak a tábori programjaink sorában. Ez utóbbi két tevékenységünket egy egyesületi együttműködésnek köszönhetően tudjuk megvalósítani, a Motolla Egyesület-Debrecen Minden eseményre elmondhatjuk: a művészet eszközeivel is közelítünk a természethez. A határon túli kapcsolatainknak révén Szlovákiából is vannak résztvevői a programjainknak. Folyamatos tevékenységünk a kéktúrán haladó turisták fogadása, tájékoztatása, segítése. 2019-től Digitális Jóléti Programbeli sikeresen pályázatunk: eszközparkunkkal, internetes hozzáférés és irodai szolgáltatás biztosításával is szolgáljuk a hozzánk fordulókat.
2011-ben született meg az egyesület web oldala is (www.barakonyitaborok.hu), ami jól szolgálja, szolgálhatja a külső világ felé szervezetünk értékteremtő munkáját. Táboraink résztvevőinek nagy része ennek segítségével talál ránk a korábbi táborosok szóbeli szervező ereje mellett.
Rendszeres segítői vagyunk a település Értéktár Bizottsága által szervezett értékmentő programoknak. Ezek között kiemelkedő jelentőséggel bír a gyógynövényes napok rendezvény, amit június derekán, a nyári napforduló idején szervezünk meg gyűjtő sétákkal, kiállítással, tea-délutánnal és a templomi gyógynövény szenteléssel.
Barakonyi Füzetek sorozatunk első darabjaként egy 1987-ben folytatott gyűjtő-beszélgetést rendeztünk kiadásra alkalmas formába (XX. századi asszonysors Tornabarakonyban)

2019 augusztusa óta csatlakoztunk geocaching . A település és természeti környezetének népszerű bemutatási eszközeként tekintünk erre a lehetőségre.
A kis település újranépesítése folyamatosan előttünk lebegő célpont. Az állandó lakók számának növelése, a vidéki élet felé való fordulás-vándorlás megerősítése. Tevékenységünk fokozott elismerését jelzi, hogy az állampolgárok egy köre évek óta felajánlja a jövedelme után fizetendő SZJA 1%-t. Ön is segíthet adományával itt.
Web oldalunkon keresztül megismertetett tevékenységeink révén reméljük, hogy szélesíteni tudjuk ezt a kört. Egyesületünk közhasznú. Adószámunk:18032695-1-05

BPE Alapszabály 2015.05.02