Tornaszentandrás

Tornabarakonyból gyalogosan, a helyi jelzésen (lila) vagy a Kéktúra nyomvonalán haladva megközelíthető Martonyi település, illetve a Hármashegyi Pálos kolostor temploma. (Egész napos túra) Szintén egy napos, gyalogos kirándulási lehetőség a Rakaca tó, amit elsősorban horgászásra ajánlunk. (Gépkocsival Szalonna településig kell visszaautózni, onnan vezet autóút a Rakaca tóhoz, Martonyi településre, illetve az un. TV úton lehet megközelíteni a Pálos templomot.)

Két Árpád-kori templom is megközelíthető Tornabarakonyból szintén gyalogosan. Rakacaszenden valamint Tornaszentandráson a XII-XIII.században épült templomok megtekintését javasoljuk.

Kerékpárral vagy rövid kocsiúttal elérhető Bódvalenke, a Freskófalu. A házak tűzfalára kerültek – többek között a cigány mitológiát megjelenítő – festmények. Tornanádaskán, a Hadik kastélyt körülölelő arborétumban is érdemes egy sétát tenni. Ebben az irányban tovább haladva átlépünk Szlovákia területére, elénk tűnik a Tornai vár impozáns látványa. A Rozsnyóra vezető főútra kanyarodva jutunk el a Szádelői völgybe, ahol a robogó patakkal övezett sétaúton juthatunk fel a fensíkra-ahol időszakosan büfé is működik.

Betléri kastély

Tovább haladva Rozsnyó felé menjenek el Betlérre, az Andrásy család felújított kastélyát tekintsék meg. Magyar idegenvezetést is kérhetnek.

Ha visszatérnek Torna magasságába-érdemes a közeli Áj falut is felkeresni, gyönyörű természeti élményt nyújtanak a vízesések.Egy napot érdemes a gyönyörű Kassára is szánni! Tornától már csak bő 40 kilométer.

Az Aggteleki karszt bővelkedik barlangokban.Itt most a közeli Rákóczi-cseppkőbarlangot ajánljuk figyelmükbe (Tornaszentandrás/Bódvarákó határában, az Esztramos hegy gyomrában található un. aknabarlang izgalmas túrát rejt magában.

Szögligetre is látogassanak el, a falusétát követően keressék fel a Holló vendégházat.A falu határában, az un.Salamandra háztól indul a túra fel a hegyre, Szádvár egyre inkább láthatóvá váló falai közé. A Salamandra háztól kiindulva lehet eljutni Derenkre is, a hajdani lengyel telepesek szellem-falujába. Ha ott járnak, keressék fel a temetőt is.Minden évben lengyel búcsút tartanak a kápolnánál az egykor kitelepítettek leszármazottai és az anyaországból ideérkezők részvételével.

Színpetriig kíséi el az olvasót ez a  környéket ajánló rész.Itt, a hajdani vízimalom épületében tekinthetik meg a Guinness rekord nagy könyvet, ami az ANP természeti és épített örökségét mutatja be (tornabarakonyi népi lakóház képe is felvillan a könyv tartalmát bemutató filmben) Guttenberg nyomdája, betűi, a papírt előállító gépezetek is itt kaptak helyet.