Táborok

Kosárfonó tábor

 

 “Táborok: valamely szempontból összetartozó személyek összessége; egybegyűlt vagy együtt haladó személyek sokasága.”
(Magyar értelmező kéziszótár)

 

 

Tornabarakony hangulata, kisugárzása, csendje alkalmassá teszi a települést különböző alkotótáborok megrendezésére. Ezek az alkotó folyamatok lehetnek szellemiek és tárgyiak egyaránt. Igyekeztünk a táj adottságaiból, hagyományaiból kiindulni a tábori tartalmak megtalálásánál.

A patak menti vizenyős területek gazdagon ontják a fűz vesszőket a kosárfonáshoz (itt jegyezzük meg,hogy a fűz vesszőn kívül még sok fonásra alkalmas növény adja magát ehhez a tevékenységhez).

A völgyben meghúzódó települést erdők övezik. A tölgyek – kocsányos és kocsánytalan – valamint cser mellett gyertyánok magasodnak jellemzően, de találkozunk vadkörtével, vadalmával, és galagonyával is. A fafaragáshoz széles választékot nyújtanak.

A közeli gömöri táj gazdag zenei, tánc és népmesei örökséget hagyott ránk, ezek továbbörökítését, éltetését szolgálják a néptánc táborok.

A gyógynövényekkel való ismerkedést az erdei iskolák és a gyógynövényes táborok szolgálják. Ezeken az alkalmakon a faluban élőket is bevonjuk, meghallgatva ez irányú tapasztalataikat.

Nyitottak vagyunk a képzőművészeti alkotótáborok felé is, ahol a táj nyújtotta szépségek, gazdagságok az alkotókon átszűrve örökítődhetnek meg. A táborokban született alkotásokat kiállítások keretei között szeretnénk másokkal is megosztani.

A közeli Szőlősardóban élő Hucul lovak és oktatójuk, Szabados Csaba is csatlakozik a kosárfonó-gyógynövényes családi táborainkhoz a lovas tanulás lehetőségét biztosítva. 2014 nyarán született meg a “KOLO” elnevezése ennek a három az egyben tábori formációnak.

Alkotótáboraink 2012-2013-ban pályázati támogatással valósultak meg

Alkotótáboraink 2012-2013-ban pályázati támogatással valósultak meg

Tevékenységeink.

One Response to Táborok

  1. Balogh Jázmin says:

    Tavaly – 2014 – voltunk először Barakonyban, a kosárfonó táborban. 9 éves kisfiam már ott, első alkalomra felülmúlta anyukáját, azóta is szeret fonni. A falu hangulata valóban sugározza és átélteti a nyugalmat. Gyógyít a természet. Szerintem nem érdemes ezért az Alpokig utazni! A társaság lelke Imre bácsi, a kosárfonó mester, hát ezért megyünk el újra. És a többiekért, akiket még nem biztos, hogy ismerünk, de jó lesz fonás közben beszélgetni. A menü pedig felejthetetlen!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.