"Táborok: valamely szempontból összetartozó személyek összessége; egybegyűlt vagy együtt haladó személyek sokasága."
(Magyar értelmező kéziszótár)

 

Tornabarakony hangulata, kisugárzása, csendje alkalmassá teszi a települést különböző alkotótáborok megrendezésére. Ezek az alkotó folyamatok lehetnek szellemiek és tárgyiak egyaránt. Igyekeztünk a táj adottságaiból, hagyományaiból kiindulni a tábori tartalmak megtalálásánál. Az alábbi tábori tevékenységekkel találkozhattak-találkozhatnak Tornabarakonyban a Barakonyi Patakvölgy Egyesület szervezésében:

A patak menti vizenyős területek gazdagon ontják a fűzvesszőket a kosárfonáshoz. A fűzvesszőn kívül még sok más, fonásra alkalmas növény kínálja magát ehhez a tevékenységhez (szeder, vörösgyűrűs som, mogyoró).

A völgyben meghúzódó települést erdők övezik. A tölgyek - kocsányos és kocsánytalan valamint cser mellett gyertyánok magasodnak jellemzően, de találkozunk vadkörtével, vadalmával, és galagonyával is. A fafaragáshoz széles választékot nyújtanak.

A közeli gömöri táj gazdag zenei, tánc és népmesei örökséget hagyott ránk, ezek tovább örökítését, éltetését szolgálják a néptánc táborok.

Nyitottak vagyunk a képzőművészeti alkotótáborok felé is, ahol a táj nyújtotta szépségek, a település görögkatolikus hagyományai tükröződnek vissza az alkotásokon. A táborokban született munkákat kiállítások keretei között szeretnénk másokkal is megismertetni. 2014 óta adunk otthont az ikonfestő tábornak.

A még fellelhető szőttesek, a hajdani kenderföldek nyomai vezettek el bennünket a szövő-nemezelő tábor ötletéig.

 2019 nyarától egy új művészeti tevékenység kap tábori kereteket: a rekeszzománc, szent koronánk képeinek-szentjeinek technikája segítségével készíthetnek a résztvevők ékszereket.

A település gyógynövényes hagyományaira építve minden alkotótáborunk életében jelen van a velük való ismerkedés, teakóstolók, gyógynövényes séták révén. Dr.Szitás Éva botanikus segíti ez irányú tevékenységünket. A gyógynövényekkel való ismerkedést az erdei iskolák és a gyógynövényes táborok szolgálják.

A közeli Szőlősardó Hucul Lovasudvarával hosszú évek óta kapcsolatban vagyunk Szabados Csaba lovasoktató, túravezető személyén keresztül. Két alkotótáborunk kiegészül a lovas tanulás, túrázás lehetőségével (kosárfonó, nemezelő/szövő). E mellett családok, közösségek rendszeresen választják helyszínül Tornabarakonyt a lovas programjaik megvalósítására.

IX. KOsárfonó – LOvas Tábor 2019 Július 1-6

A IX. alkalommal szerveződő, hagyományos kosárfonó táborunk az utóbbi években kiegészült a lovas tanulás lehetőségével....

Bővebben"IX. KOsárfonó – LOvas Tábor 2019 Július 1-6"

II. Nemezelő – Szövő Tábor 2019. Július 8-13

2018 nyarán új tevékenységgel bővült a tábori kínálatunk: nemezelő/szövő. A debreceni Motolla Egyesülettel közös szervezésben...

Bővebben"II. Nemezelő – Szövő Tábor 2019. Július 8-13"

V. Ikonfestő Tábor – 2019. Július 15-20

2015-ben először került megrendezésre ikonfestő tábor Tornabarakonyban. A helyszín, a környezet tökéletes volt: a település...

Bővebben"V. Ikonfestő Tábor – 2019. Július 15-20"

I. Rekeszzománc – Tábor 2019. Július 15-20

A debreceni Motolla Egyesülettel és a Gyöngy-ház-Alkotóműhellyel közös szervezés eredményeként újabb remek tábort indítunk, mellyel...

Bővebben"I. Rekeszzománc – Tábor 2019. Július 15-20"