Köszöntöm a Kedves Látogatót a Barakonyi Patakvölgy Egyesület honlapján!
A TÁJ és az EMBER egymásra találása a vezérfonala mindannak, amit ez az internetes felület kínál. Javaslom, hogy az oldal megtekintése után jöjjön el és nézze meg a valóságban is, mit kínál a Barakonyi patak völgye!

Jenei Edit
az egyesület elnöke

 

Egyesületünk 2010-ben alakult szociális és társadalmi problémákra érzékeny, a természet és a környezetvédelem iránt elkötelezett emberekből. Szervezetünk székhelyéül és tevékenységünk legfőbb színteréül egy kis település, Tornabarakony szolgál az Országos Kéktúra vonalán, a Tornai – dombságban. Alapszabályunkban megfogalmazottaknak megfelelően folytatjuk a 2010-ben elkezdett-megalapozott tevékenységeinket: a hagyományőrzés és a természet közeliség, egészséges életmód jegyében szervezett táborainkkal a megalakulás óta minden évben jelentkezünk. (gyógynövényes, képzőművészeti, kosárfonó, néptánc és fafaragó tábor is szerepelt már a palettánkon.) 2019-ben már ötödik alkalommal kerül sor az ikonfestő táborunkra és ebből az alkalomból kiállításon mutatjuk majd be az itt készült alkotásokat. A kilencedik alkalommal szervezett családi kosárfonó táborunk mellett nemezelő-szövő és rekeszzománc tevékenységek is helyet kapnak a tábori programjaink sorában. Ez utóbbi két tevékenységünket egy egyesületi együttműködésnek köszönhetően tudjuk megvalósítani, a Motolla Egyesület-Debrecen szervezetnek köszönhetően. Minden eseményre elmondhatjuk: a művészet eszközeivel is közelítünk a természethez. A határon túli kapcsolatainknak köszönhetően Szlovákiából is vannak résztvevői a programjainknak. Folyamatos tevékenységünk a kéktúrán haladó turisták fogadása, tájékoztatása, segítése. 2019-től Digitális Jóléti Programbeli sikeres pályázatunknak köszönhetően eszközparkunkkal, internetes hozzáférés és irodai szolgáltatás biztosításával is szolgáljuk a hozzánk fordulókat.

Székhelyünkön az úgynevezett Tornác Galériát kialakítva a korábbi években több képzőművészeti kiállítást is tartottunk a táborainkban készült munkákból. Ezt a tevékenységet tervezzük újra elindítani. 2011-ben született meg az egyesület web oldala is (www.barakonyitaborok.hu), ami jól szolgálja, szolgálhatja a külső világ felé szervezetünk értékteremtő munkáját. Táboraink résztvevőinek nagy része ennek segítségével talál ránk a korábbi táborosok szóbeli szervező ereje mellett.

A közeli településen (Szőlősardó) élő lovas oktatóval, Szabados Csabával 2013-ban létrejött szakmai kapcsolatunk továbbra is élő. Hagyományőrző kosárfonó családi és a nemezelő-szövő táboraink velejárója a lovas tanulás lehetősége. Az utóbbi években a tábori alkalmainkon túl, hétvégi lovas programokat is szervezünk. Lovas túrák kiinduló és érkező állomáshelyeként is szeretnénk a környezetünket kialakítani, fejleszteni.

Rendszeres segítői vagyunk a település Értéktár Bizottsága által szervezett értékmentő programoknak. Ezek között kiemelkedő jelentőséggel bír a gyógynövényes napok rendezvény, amit június derekán, a nyári napforduló idején szervezünk meg gyűjtő sétákkal, kiállítással, tea-délutánnal és a templomi gyógynövény szenteléssel.

Barakonyi Füzetek sorozatunk első darabjaként egy 1987-ben folytatott gyűjtő-beszélgetést rendeztünk kiadásra alkalmas formába (XX. századi asszonysors Tornabarakonyban)

 

Közeli terveink között szerepel, az úgynevezett geocaching kezdeményezéshez való csatlakozás. A település és természeti környezetének népszerű bemutatási eszközeként tekintünk erre a lehetőségre.

A kis település újranépesítése folyamatosan előttünk lebegő célpont. Az állandó lakók számának növelése, a vidéki élet felé való fordulás-vándorlás megerősítése. Tevékenységünk fokozott elismerését jelzi, hogy az állampolgárok egy köre évek óta felajánlja a jövedelme után fizetendő SZJA 1%-t. Ön is segíthet adományával itt.

Web oldalunkon keresztül megismertetett tevékenységeink révén reméljük, hogy szélesíteni tudjuk ezt a kört. Egyesületünk közhasznú. Adószámunk:18032695-1-05

BPE Alapszabály 2015.05.02