Lovas programok Peszeki Eszterrel-2020 nyarán.Mindhárom alkotótáborunk kiegészül lovaglási lehetőségekkel, így július 19-és augusztus 09 között Tornabarakonyban számíthatnak az érdeklődők a lovak jelenlétére.
Peszeki Eszter
Az ELTE Környezetföldrajz szakán végeztem. A környezetvédelem és a földrajz azóta is ilyen olyan úton módon megtalálja a helyét az életemben. Sokáig különféle világmegváltó képzések és mozgalmak keretében élt bennem, az utóbbi időben pedig főként a gyerekekre, a jövő nemzedékére koncentrálva próbálom tovább vinni. Azt a meggyőződésemet, miszerint az ember és a természet viszonya, egészen jól közelíthető és szelídíthető egy háziállat segítségével. Ha azt az állatot egy természetközeli helyre helyezzük a térképen. Vagyis itt jön be a turizmus egy olyan válfaja, ami szerencsére már egészen jól elterjedőben van. A természetközeli, szabadon lovaglás.
Terepen, lovastúra közben bejárni a vidék tájait, felfedezni a környék legszebb patakvölgyeit, erdeit, rétjeit. Erre az egyik legideálisabb társunk lehetnek az ősmagyar kislovak. S a csönd, a patak csörgedezése, madarak éneke és a különféle panorámák, nevezetes látnivalók, illatok és érzések pedig elvarázsolják az embert.
A lóval való túrázás szeretete Pákozdon kezdődött a Jampi tanyán, ahol is elkezdtem tanulni lovagolni. Itt kezdőként is rögtön terepre jártunk, nyáron szinte egész nap lóháton, félig a patakban, félig a patakparton, szőrén (nyereg nélkül). Aztán Gárdonyban is lett lehetőség lovagolni, amikor a családunk barátja vett egy pónit, Bécit. Majd a régi Grand Lovasudvarban Lacibá’-val és a csodaszép shagya heréltjével jártuk a vidéket. S addig-addig jártuk, hogy 50 km-es körzetben nem volt olyan földút, amit ne ismertem volna. Majd karácsony napján sokáig megleptem magam egy Velencei-tó körrel. A Vértesben is jártunk túrán, lábon, télen, hóesésben két arab lovacskával, Sárival és Jusztival. Aztán ha már ilyen jól bejártuk, hát szerveztem Velencei-tókör túrát, nem is egyet. Ködben is, M7-es gyalogos felüljáró hídon átívelőset, tóban lóúsztatósat. Majd Csaba egyik túráján a Hucul Magisztrálon még a Kárpátokat is átszeltük szitáló szeptember végi esőben. Aztán meghívott ide Gömör-Torna-Borsod vármegyék szívébe lovastúrákat vezetni, táboroztatni. S olyan jól sikerült, hogy itt ragadtam… Régi álmaim teljesültek: Saját ló!! Boróka személyében, aki egy türelmes, kunfakó kanca. Saját border terrier!! Zsenge személyében, aki hű társam a lovas barangolásaim során.
Jelenleg Gombaszögben lakom, ami a felvidéki magyar fiatalok központja. Nem felvidékiként, de erős magyarságtudattal próbálom megállni a helyem itt.
Elérhetőségek: peszeki.eszter@gmail.com