2015-ben először került megrendezésre ikonfestő tábor Tornabarakonyban. A helyszín, a környezet tökéletes volt: a település zsákfalu, nyugodtsága, zártsága, görögkatolikus hagyományai miatt alkalmas az elmélkedésre, lelki odafigyelésre és imára, ami az ikonfestéshez nélkülözhetetlen. Az ikonfestés művészeti vezetője a kezdetektől fogva Laczkó Anita, A szervezési előkészületeknél nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az eredeti bizánci festési technikát ismertessük meg a résztvevőkkel. Csak természetes alapanyagokat használunk a deszkák készítésétől kezdve a végső lakkozásig. A jelentkezők számának megfelelően előre elkészítjük az ikondeszkákat (vásznazott nyírfa 12 réteg bolognai krétaalappal). A műveletsorba a csiszolással vonjuk be a tanulókat. Krétarajzolás és az aláfestések munkafázis után kezdődhet az alapszínfelvitel és a részletes kidolgozás. A festékanyag pigment, amit saját készítésű tojásemulzióval elegyítünk. Aranyozás és lakkozás után az utolsó napon az elkészült ikonok megáldásra kerülnek.

A munkát minden nap közös imával indítjuk. A hét során meghívott lelki vezetőink között volt az előző években Polgári Bence, Demkó Balázs görögkatolikus atyák, Kocsis Fülöp metropolita, akik különböző vallási témákban tartottak előadást, amik az ikonfestéshez kapcsolódtak. Ezt a hagyományt 2019-ben is folytatjuk. A tábor sikerességét jelzi, hogy mindenki örömmel és lélekben megújulva viszi haza a saját alkotású ikonját. A tábor fontos pillanatait fotókkal dokumentáljuk.2019-ben, amikor ötödik évébe lép a Barakonyi Ikonfestő Műhely-kiállítással jelentkezünk az elmúlt évek itt készült ikonjaiból. Érdeklődés esetén kérem, hogy a részletekről Fodor Judit egyesületi tagunkkal egyeztessen, aki a tábor szervezője-háziasszonya. rodof14@gmail.com  

Tel.: 06/30 382 4556

 

2 thoughts on “V. Ikonfestő Tábor – 2019. Július 15-20”

  1. Köszönjük Laci!Folyamatosan dolgozunk még rajta, szívesen fogadjuk, ha még találsz hibát.Az bonyolítja a javítás folyamatát, hogy van amihez mi is hozzáférünk és van olyan felület, amit csak a web mester tud kezelni. Köszönettel: Edit

  2. Minden érdeklődőt buzdítok, ha teheti, jöjjön el Tornabarakonyba. Itt valóban lehet pihenni. Ugyanakkor érdemes kirándulni is, mert gyönyörű a táj. A szálláson kedvesek, és nem vicc, ötcsillagosan főznek.

    Az általam ismert ikonfestő táborról, amit el tudok mondani, hogy mindenkinek ajánlott, a teljesen kezdőknek és a képzetteknek egyaránt. A szakmai vezető mindenkit egyénileg végig elkísér. Bátran jelentkezhet az is, aki hozzám hasonlóan nem tud festeni, azonban szeretne alkotni. Maga a festés is teljesen kikapcsol, és időtlenségbe visz, azonban a tábor szervezői szinte minden nap gondoskodnak további lelki töltetről meghívott előadókkal, és egyéb programokkal. Érdemes eljönni!

    A többi táborról nincs tapasztalatom, de talán érvényes lehet, hogy azok akik idáig eljönnek, mindig egy jó csapatot alkotnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük